Skip to content

Raha, joka ei ole liikkeessä on kuollutta – liike ratkaisee

heinäkuu 25, 2012

Muistetaan, että eräs länsimaisen ajattelun peruspilareita aikoinaan sanoi:

If the coin be locked up in chests, it is the same thing with regard to prices, as if it were annihilated.

Kyseessä oli tietenkin herra Hume, tarkemmin David Hume.

Hume ymmärsi jo tuolloin (ei kuitenkaan aivan samoilla termeillä), että MV = PQ, missä rahan määrän M lisäksi oleellista roolia näyttelee rahan kiertonopeus V (lisäksi P merkitsee hintoja ja Q reaalitalouden tuotantoa).  Koska NGDP = MV, niin rahan määrän kasvaminen ei yksinään kerro mitään hintakehityksestä.

Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että moni talousalalla toimiva tuijottaa pelkästään M:n arvoa täysin unohtaen V:n merkityksen.

Humen huomio kertoo myös sen tosiasian, että sukanvarsisäästäjiä pitääkin rangaista inflaatiolla. Sukanvarsisäästäminen on huono idea kansantalouden kannalta, kuten Hume jo huomioi.

Terveeseen talouteen kuuluu se, että säästäjien kannattaa säästää vaikka pankkitilille, jolle pankki maksaa inflaatio-odotusten ja tuotto-odotusten mukaan määräytyvää korkoa. Tuolloin säästetty raha päätyy kiertoon pankkien lainoina ja työskentelee kaikkien vaurastumisen ja hyvinvoinnin eteen.

Rahapolitiikan tehtävänä onkin pitää M hieman nopeammin kasvavana kuin reaalitalous ja V suurin piirtein vakiona. Mikäli inflaatio-odotukset putoavat liian alas alkavat ihmiset käyttää sukanvarttaan säästöpankkina – kuten myös pankit kun EKP:n yön yli -korko on nolla. Mikäli tuotto-odotukset myös ovat tippuneet tai jopa negatiiviset, niin rahan pitämisestä rahana tai sellaiseksi helposti muunnettavana kannattaa jopa maksaa – minkä ovat muutamat omalla valuutallaan operoivat valtiot havainneet.

Inflaatio-odotukset ylös ja tuotto-odotukset myös – siinä ohje keskuspankeille. Myös poikkeuksellisen kovakorvaista rahapolitiikkaa harrastavalle EKP:lle.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: