Skip to content

Asiakkaamme eivät ole Euroalueella mutta pahimpiin kuuluva kilpailija on – eurosta vain haittaa?

heinäkuu 24, 2012

Yksi perusteltu syy kuulua Euroalueeseen olisi kuuluminen samaa valuuttaa käyttäviin maihin kuin suurimmat asiakkaamme. Toisaalta taas kuuluminen samaan valuuttaan kuin pahimmat kilpailijamme ei taas ole välttämättä kovinkaan viisasta. Mutta katsotaanpa miten maailma makaa vientimme näkökulmasta.

Julkisessa keskustelussa onkin eräänlaisena itsestään selvänä totuutena esitetty väitettä, jonka mukaan Euroalueeseen kuuluminen on vientiämme auttanut. Katsotaanpa ensiksi kuinka vientimme kohdistuu (lähteenä Tulli ja vuoden 2012 tapahtumat):

–          Koko EU: 54,5%

–          Euroalue: 30,2%

–          EU:n ulkopuolinen kauppa 45,5%

Toisin sanoen vientimme arvosta alle kolmasosa kohdistuu Euroalueelle. Suurimmat kauppakumppanimme vientimielessä ovat:

–          Ruotsi: 11,4%

–          Saksa: 9,3%

–          Venäjä: 8,7%

–          Alankomaat: 7,0%

–          USA: 6,7%

–          Iso-Britannia: 5,5%

Toisin sanoen viennin kannalta euron tuomat samasta valuutasta koituvat edut eivät ole kovinkaan merkittäviä. Huomionarvoista on kuitenkin se, että monien tuotteiden osalta kilpailemme Saksan kanssa, joten viimeaikainen kustannuskehityksemme vain heikentää mahdollisuuksiamme pärjätä.

Toinen hauska asia huomata on se, että euro on ollut kurssiltaan aika korkealla monta vuotta. Tämä on tarkoittanut sitä, että meillä on ollut huonot vientiasemat Euroalueen ulkopuoliseen maailmaan, mikä tarkoittaa 69.8% viennistämme. Suomeksi sanottuna kallis euro on heikentänyt meidän vientiämme. Euro on mitä ilmeisimmin ollut lähinnä viennin este kuin tuki ja turva.

Suomen vientisektorista vain 30,2% on jollain lailla Euroalueen tilanteesta riippuvaista. Lisäksi nyt tuettavat PIIGS-maat eivät ole meille merkittäviä kauppakumppaneita, vientimme noihin maihin on yhteensä 4,4% kokonaisviennistämme. PIIGS-maiden tukipaketteihin osallistumisella ei siis ole vientiteollisuutemme kannalta mitään merkitystä, erityisesti kun riskit alkavat vähitellen olla moninkertaisia teoreettisiinkin hyötyihin nähden.

Yhteenvetona väittäisin, että euron poliittisessa keskustelussa esitetyt hyödyt viennille ovat mitä ilmeisimmin esitetty täysin ylimitoitettuina ja osallistuminen PIIGS-maiden tukipaketteihin sekä erilaisiin vakausvälineisiin kuten EVM:n toimintaan eivät ole perusteltavissa vientiteollisuutemme tai muun kansantaloutemme eduilla.

Mitä ilmeisimmin Euroalueeseen kuulumisesta on ollut, sisäisen kokonaiskustannustasomme nopean nousun ja siitä seuraavan valuuttakurssin kautta tapahtuvan korjausliikkeen mahdottomuuden kautta, huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tämän lyhyen analyysin perusteella olen taipuvainen pitämään Euroalueeseen kuulumista taloudellisessa mielessä enemmän vahingollisena kuin hyödyllisenä Suomen kannalta.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
  1. Tuomas permalink

    Käytät pelkästään tavaran vientitalastoja. Mukaan täytyy otta myös palvelujen vienti, joka on noin 30 prosenttia viennistä ja tavaroiden osuus n. 70 prosenttia.

    • Oops. Tuo on totta. Minun mokani. Palveluviennistä ei taida irrota reaaliaikaista tilastoa samaan tapaan.

      Mutta nolo moka, myönnettäköön (varsinkin kun ei tullut mainittua asiaa itse).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: