Skip to content

Kuluttajahintojen ja pohjainflaation muutosten merkityksestä – lisää keskuspankkien hulluudesta

heinäkuu 20, 2012

Matthew Yglesias on kirjoittanut erittäin tärkeästä asiasta hyvän jutun Slate-lehteen. Juttu täällä. Hän nostaa esille saman asian kuin minäkin, kuluttajahinat ovat väärä mittari inflaatiolle, sillä kuluttajahinnat eivät suodata pois hetkellisistä tarjonta- tai kysyntäshokeista johtuvia inflaatiopiikkejä. GDP Deflator -mittarilla mitattu pohjainflaatio tekee tuon suodatuksen automaattisesti. Lisähulluutta Euroalueella tekee asiaan se, että HICP on syntymävammainen mittari mikäli tarkoitus on mitata todellista inflaatiota ja määritellä rahapolitiikan oikea suunta sen avulla.

Laiskana miehenä en jaksa tehdä samaa käppyrää Euroalueesta ja tyydynkin hieman modifioimaan Yglesiaksen kuvaa: Olen ympäröinyt kohdan, jossa kuluttajahinnat pomppasivat äkkiä ylöspäin. Nyt tuo pomppu sai FED:n kiristämään rahapolitiikkaansa vaikka pohjainflaatiossa ei vastaavaa pomppua ollut. Seuraukset tiedämme.

Vastaavasti Euroalueella edellinen EKP:n koronnosto ajoittui tilanteeseen, jossa öljyn hinta pomppasi arabikevään vuoksi hyvin nopeasti. Tuonkin tempun seuraukset tiedämme – Euroalueen valtioiden verotulojen romahtaminen, useiden valtioiden suistuminen velkakriisiin, kasvava työttömyys ja monta muuta kivaa ja iloista rahapolitiikasta johtuvaa ilmiötä.

Kuluttajahintainflaation käyttäminen rahapolitiikan mittarina on vaarallista juuri tällä hetkellä nähtävän kehityksen vuoksi. Koska monen mitatun tuotteen hinta nousee puhtaasti tarjontapuolen syistä johtuen, syistä joihin ei rahapolitiikalla kyetä vaikuttamaan, näyttää EKP:n virallinen HICP-mittari yhä inflaatiota vaikka suuri osa Euroaluetta on de facto deflaatiossa.

Uskomatonta miten mieletöntä tämän kriisin ympärillä vellova keskustelu on. Yllättävän harva edes mainitsee EKP:n roolia vaikka kyse on rahapoliittisesta ongelmasta, ei reaalitalouden ongelmasta.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: