Skip to content

Onko EKP:n tavoitteena ajaa Euroalue deflaatioon?

heinäkuu 19, 2012

IMF varoittaa vakavasta deflaatioriskistä Euroalueella. Mutta arvatkaas mitä, Euroalueen deflaatio on jo alkanut. Älkää antako virallisen HICP-mittarin hämätä teitä, sillä HICP laskee ALV-korotukset inflaatioksi kuten kaikki muutkin veronkorotukset. Mikä on täysin väärä tapa mitata inflaatiota.

Euroalueen NGDP kasvu oli 1Q2012 vain 0,84% – tämä siis koko Euroalueen osalta. Ainakin Kypros, Italia, Alankomaat, Portugali ja Espanja ovat kaikki supistuneet viimeisten kolmen neljänneksen aikana.

Ongelma kriisimailla ei suinkaan ole holtiton valtiontalouden tuhlaus eikä edes yksityissektorin tuhlaus. Ongelma kriisimailla on se, että EKP:n deflationaarinen rahapolitiikka estää noita maita saamasta riittävästi verotuloja menojensa maksamiseksi. Jokainen veronkorotus tuottaa virallisen mittarin mukaan laskettuna inflaatiopiikin, johon EKP vastaa kiristämällä rahapolitiikkaa. Lopputuloksena on täysin väistämättä deflaatio ja verotulojen lasku entisestään.

Virallinen keskustelu kriisimaiden tilanteesta muistuttaa raiskauksen uhrin syyllistämistä. Todellinen syyllinen on Euroalueen virheellinen rahapolitiikka.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: