Skip to content

Pekka ja Susi – kummallinen inflaation huutelu ja rahan painamisen pelko

heinäkuu 16, 2012

Nyt kun presidentti Sauli Niinistö on julkisuudessa esittänyt käytännössä ainoan akuuttia taloudellista tuhoa pysäyttämään kykenevän keinon, eli kierrossa olevan rahan määrän lisäämisen, ovat monet lehdet asiaa kauhistelleet ja internet on täyttynyt huuteluista inflaation tulosta ja asuntojen hintojen romahduksesta kun rahaa painetaan.

Inflaation pelko ja omaisuusarvojen hintojen tippumisella pelottelu ovat samanaikaisesti esiintyessään perin kummallinen yhdistelmä. Itse asiassa markkinat näyttävät tykkäävän siitä, että rahan määrää lisätään. Kohtuullisen inflaation vallitessa sekä pörssi että asuntojen hinnat ja myös muidenkin omaisuusarvojen hinnat nousevat, eivät laske.

Tässä tilanteessa jokaisen itselleen asunnon lainarahalla ostaneen pitäisikin enemmin toivoa tilanteen normalisoitumista ja talouden reaalikasvun palaamista sekä nominaalisen kasvun kohtuullisia lukuja. Käytännössä tuo tarkoittaisi muutaman prosentin todellista inflaatiota (gdp deflator eikä viallinen HICP) ja positiivista reaalikasvua. Tuolloin korot nousisivat, kyllä, mutta myös palkat nousisivat ja pelko työpaikan suhteen katoaisi tai ainakin vähenisi huomattavasti.

Vastaavalla tavalla myös sijoittajien kannattaa toivoa sitä kohtuullista inflaatiota. Sijoituksilla ei jää yhtä herkästi tappiolla kuin nykytilanteessa ja myytäessä myös ostajia löytyy – olisivathan sekä tuotto-odotukset että inflaatio-odotukset positiivisia.

Tämä muistuttaa vähän tilannetta, jossa huutelisi ”inflaatiosusi, inflaatiosusi” samalla kun deflaatiokarhu on jo nälkäisenä muristen aloittanut pohkeen pureksimisen.

Eiköhän se inflaatio ole tässä tilanteessa niitä pienimpiä pelkoja – varsinkin kun keskuspankki voi halutessaan imuroida liiallisen rahan myöhemmin pois markkinoilta.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: