Skip to content

Japanin keskuspankki ja rahan määrän kehitys – pelkkiä lukuja, olkaa hyvä

heinäkuu 10, 2012

Erinäisen linkkiviidakon lävitse seikkailtuani avasin Tyler Durdenin tekstin Zero Hedgessa. En oikein ymmärtänyt Durdenin viestiä, mutta ilmeisesti sisältö oli, että BoJ aloittaa kohta elvyttävien toimenpiteiden teon ja muuta sellaista. Juttu on täällä.

Katsotaanpas miten rajusti BoJ on elvyttänyt tässä aikojen kuluessa:

Punainen on M2 ja sininen on M3. Lähteenä BoJ:n omat kannat.

No, näyttää siltä, että Japanin talouden ajo suoraan seinää päin 1990-luvun alussa oli ihan itse aiheutettu juttu. Tulee mieleen maa, jota jossain vaiheessa kutsuttiin Pohjolan Japaniksi ja joka onnistui myös ihan itse ajamaan itsensä kunnon lamaan.

Kaikenkaikkiaan eipä voi BoJ:n sanoa pahemmin elvyttäneen Japanin taloutta. Japani on myös hyvä esimerkki siitä miten turhauttavaa on finanssipoliittisen elvytyksen yrittäminen jos keskuspankki ei leiki mukana. BoJ ei leikkinyt.

BoJ voisi helposti potkukäynnistää Japanin talouden noudattamalla Svenssonin oppeja. Aluksi sellainen mikava julkinen ilmoitus siitä, että Japanin jenin arvoa tullaan pudottamaan vaikkapa 30%. Johan lähtisi raha liikkeelle ja kaavan MV = PQ termi V pompahtaisi mukavasti ylöspäin. Ei ehkä tarvitsisi oikeasti painaa niin hirveästi lisää jenejä.

Muokkaus: Ajattelin jossain vaiheessa kirjoittaa pitemmän jutun Japanista, mutta Marcus Nunes ehti ensin. Minulla ei ole erityisempää lisättävää Nunesin juttuun. Suosittelen lukemaan. Nunesin bloggaus löytyy täältä.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: