Skip to content

Ettei vain EKP käyttäytyisi oman peruskirjansa vastaisesti – piru lukemassa raamattua

heinäkuu 5, 2012

Euroalueen rahapolitiikkaan ja kotimaisen hallituksen yleiseen talouspoliittiseen kyvyttömyyteen liittyvän turhautumiseni ja ärtymykseni vuoksi päätin lukaista EKP:n peruskirjan uudestaan. Peruskirja löytyy täältä.

Mutta hetkinen. Peruskirjassa on kohta, jossa sanotaan

the primary objective of the ESCB shall be to maintain price stability. Without prejudice to the objective of price stability, it shall support the general economic policies in the Community with a view to contributing to the achievement of the objectives of the Community as laid down in Article 2 of this Treaty. The ESCB shall act in accordance with the principle of an open market economy with free competition, favouring an efficient allocation of resources, and in compliance with the principles set out in Article 4 of this Treaty.

Korostus on minun. Oikeastaan tässä vaiheessa kannatta tarkastella sitä miten inflaatiotavoite on EKP:n mielestä määritelty. Määrittely löytyy täältä. Siellä sanotaan, että EKP tähtää 2% inflaatioon siten, että inflaatio on alle mutta lähellä kahta prosenttia. Lisäksi EKP sanoo tekevänsä kaikenlaista pyrkiäkseen välttämään deflaatiota.

Hienoa. Mutta mitenkäs on käyttäytynyt inflaatio Euroalueella viime aikoina? Inflaatio on ollut tuntuvasti alle 2% tavoitteen – tämä siis mitattuna ainoalla luotettavalla mittarilla eli GDP Deflator –mittarilla (kuva linkattu Lars Christenseniltä). Kuka väittikään Euroalueen inflaation olevan korkea?

Kaiken kaikkiaan tilanne on nyt se, että Euroalueen johtajat ovat päättäneet kasvupaketista. Toisin sanoen EKP:n pitäisi tukea Euroalueen talouskasvua mikäli se ei ole ristiriidassa hintavakauden ja deflaation vastustaminen kanssa.

Koska tällä hetkellä Euroalueen inflaation on selkeästi alle 2%, niin EKP:n pitäisi tuntuvasti löysentää rahapolitiikkaa täyttääkseen viralliset tavoitteensa. Mikäli EKP alkaisi toimia järkevästi ja löysentäisi rahapolitiikkaansa saattaisi tuo kasvupakettikin toimia.

Edes Euroalueen inflaatio ei estäisi rahapolitiikan löysentämistä.

Mistä ihmeestä on kyse? Miksi EKP ei toimi virallisten tavoitteidensa mukaisesti?

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: