Skip to content

Vaihtoehtoisia kansallisia valuuttoja euron alla – esimerkkinä tapaus WIR ja Sveitsi

kesäkuu 28, 2012

Aina kiinnostava Lars Christensen on blogissaan nostanut esiin Sveitsissä CHF:n alla sulassa sovussa elävän vaihtoehtoisen valuutan. En ole tarkemmin asiaan perehtynyt, mutta tuo WIR on erittäin, erittäin mielenkiintoinen ilmiö. Asiaa käsittelevä artikkeli täällä.

Mikäli eurosta luopuminen on poliittisesti mahdotonta, niin ehkä rahapolitiikan järkevöittäminen kansallisista näkökohdista ja kilpailukyvyn parantaminen olisivat tehtävissä ottamalla vähitellen käyttöön rinnakkaisvaluutta. Rinnakkaisvaluutta voisi muuttua viralliseksi vähitellen. Valtio siirtyisi perimään verot uudessa rinnakkaisvaluutassa ja kaikki sopimukset kuten palkanmaksu muuttuisivat vähitellen siinä tehdyiksi. Valuutan kelluvuus ja devalvointi ja kansallinen Lender of Last Resort -keskuspankki voisivat olla olemassa aivan riippumatta EKP:n mielipuolisesta käytöksestä ja suorastaan vahingollisesta rahapolitiikasta. Valtio myös lainaisi tuossa uudessa valuutassa, jonka nimi voisi suomalaista kansanluonnetta kunnioittaakseen olla halko, joka jakautuisi 71:een lastuun. Halolla olisi kelluva vaihtokurssi suhteessa euroon.

Järjestelyllä olisi ilmeiset heikkoutensa ja pidän selkeästi parempana vaihtoehtona aitoa kansallista kelluvaa valuuttaa tai aluksi edes EKP:n roolin muuttamista kaksoismandaatiksi tyyliin FED (kuitenkin niin, että EKP oikeasti huolehtisi työllisyydestä). Mutta koska ajat ovat aika epätoivoisia, niin myös epäortodoksiset ratkaisut ovat tervetulleista.

Lukekaa muuten tuo WIR-artikkeli. On hyvin mielenkiintoista, että tuon vaihtoehtoisen valuutan avulla tehtyjen maksutoimenpiteiden määrän ja volyymin sekä työllisyyden välillä on erittäin selkeä positiivinen korrelaatio.

Käytännössä kyse on joka tapauksessa toimintakyvyn ja kansallisten etujen turvaamisesta. Vaihtoehdoton roikkuminen eurossa ei sitä tällä hetkellä Suomen kannalta ole. Mielestäni rinnakkaisvaluutan käyttöönottoa pitäisi selvittää vakavissaan jos eurosta luopuminen ei ole poliittisesti mahdollista.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: