Skip to content

Pikainen kommentti siitä miksi gallup-tutkimukset talousasioista ovat puhdasta roskaa

kesäkuu 24, 2012

Luin jokin aika sitten muutamia talouteen liittyviä gallup-tutkimuksia. Ne olivat puhdasta roskaa, pahimpia olivat parit saksalaiset, joiden asenteellisuus ja järjenvastaisuus oli suorastaa pöyristyttävää, enkä viitsi niihin edes viitata. Mutta käytän suomalaisena esimerkkinä tätä tutkimusta (alkuperäinen Hesarin juttu täällä), jossa saatiin lopputulokseksi, että 64% suomalaisista kannattaa pysymistä EU:ssa ja eurossa.

Vaikeista talousasioista kysyminen voidaan aina tehdä sillä tavoin, että saatu lopputulos on haluttu. Jos minulta olisi kysytty haluanko Suomen pysyvän EU:ssa, niin vastaus olisi ollut ”KYLLÄ, mutta jos…” ja vastaavasti eurokysymykseen vastaus olisi ollut ”EI, mikäli…”. Mutta pelkillä KYLLÄ/EI-vastauksilla olisin vastannut hyvin, hyvin puutteellisesti.

Galluppien älyttömyys talousasioista kysyttäessä on helposti nähtävissä seuraavista kysymyksistä, jotka on poimittu noista ulkomaisista gallupeista. Käännökset ovat minun. Kysymyksen jälkeen laitan noissa gallupeissa enemmistönä olleita vastauksia.

 • Verojen määrästä:
  • Haluaisitko veroprosenttisi olevan nykyistä alhaisemman: KYLLÄ
  • Maksatko mielestäsi liikaa veroja: EN
  • Pitäisikö rikkaiden pankkiirien ja huipputuloisten maksaa kovempia veroja: KYLLÄ
  • Pitäisikö veroprosentteja korottaa: EI
 • Valtion palveluista:
  • Tuleeko valtion huolehtia huono-osaisista: KYLLÄ
  • Tuleeko valtion antaa vastikkeettomasti rahaa ihmisille: EI

Arvasitte oikein. Kyselyiden tekijät olivat poliittisesti eri suunnista. Samassa maassa tehtyjä tutkimuksia, mutta molemmat eivät yksinkertaisesti voi olla oikein. Minun mielestäni kumpikaan ei ole oikein.

Mutkikkaista talousasioista ei nyt vain voi kysyä KYLLÄ/EI-tyyppisiä kysymyksiä eikä jollain asteikolla olevia kysymyksiä mikäli haluaa todella tietää vastaajan mielipiteen. Kysymykset ovat liian pelkistäviä eikä niihin voi mielekkäästi vastata. Sen vuoksi olen alkanut suhtautua inhoten taloutta koskeviin gallup-tutkimuksiin. Miten kansalaiset voisivat julkisessa mediassa olleiden tietojen perusteella vastata KYLLÄ/EI kysymyksiin, joihin vastaaminen on ammattilaisille vaikeaa kovan datan ja tiukan analyysin sekä käytännössä koeteltujen mallien pohjalta? Ei tietenkään mitenkään.

Kuitenkin noita galluppeja käytetään kuin ne todella kertoisivat jotain. Ärsyttävää ja typerää.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
 1. Tuomas permalink

  Ikävä kyllä aina on galluppeja ja tilastoja käytetty vääristellen ajamaan milloin mitäkin aatesuuntaa eli kauniisti sanoen tarkoituksen mukaisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: