Skip to content

LTRO-efekti sulaa pois – näyttää se olevan menoa Italiallekin

kesäkuu 12, 2012

Näyttää Italia olevan myös mukavasti liukumassa perikatoon. En jaksa tarkastella lukuja tarkemmin, riittänee esitellä pari käppyrää (lähde Banca d’ Italia). Ensiksi Italian osuus Euroalueen rahan määärän mittareista:

Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota M1:n muutoksiin. Pankkihölkkä senkun jatkuu. Italia luisuu kohden Espanjan kohtaloa maassa liikkeellä olevan rahan määrän vähentyessä koko ajan. Myös M2 ja M3 näyttävät merkkejä siitä, että LTRO-operaatioiden vaikutus, joka oli parhaimmillaan vain pienenemisen pysäyttämistä, on jo sulanut pois.

Katsotaan sitten myös Italian taloudessa liikkeellä olevia lainoja:

Tämäkin näyttää pahalta, joskaan ei läheskään yhtä hirveältä kuin Espanja muutama kuukausi sitten. LTRO:t eivät pahemmin valuneet talouden pyörittämiseen. Rahan pakeneminen Italiasta tulee mitä todennäköisimmin nopeuttamaan lainakannan supistumista ja muuttamaan suuremman osan lainoista myrkyllisiksi.

Lopputuloksena on se, että pankkihölkän jatkuminen yhdistettynä lainakannan supistumiseen tuottaa deflatorisia paineita Italian talouteen. Mihin kehitys johtaa selviää katsomalla miten Espanjalle on käynyt.

Koko Euroalueen liikkeellä olevan rahan määrä on supistunut ja muutos on rajua noissa isoissa maissa kuten Espanja ja Italia.

Mitä ihmettä se EKP oikein meinaa? Sekä Espanja että Italia tarvitsisivat liikkeellä olevan rahan määrän rajua kasvattamista. Rahan painamista siis.

Negatiiviset odotukset toteuttavat itsensä Italian kanssa. Italian hallituksella ei ole mitään keinoja tilanteen pelastamiseksi. Ainoa taho, jolla olisi keinot ja uskottavuutta tilanteen korjaamiseksi on EKP.

Hyvää yötä, Eurooppa.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: