Skip to content

Sijoittajan seitsemän kuolemansyntiä – yksi mahdollinen lista

kesäkuu 10, 2012

Tämä lista ei ole minun keksintöäni, mutta en laita lähdettä. Valistunut lukija saa kaivaa lähteen ihan itse.

  1. Ajattele lyhyellä tähtäimellä. Monien yritysten ja myös kansantalouksien menestyksen suhteen voi tehdä pitkän tähtäimen veikkauksia pelkkiin lukuihin perustuen. Kaivoksen avaaminen nyt vain kestää aikansa samoin kuin uuden tehtaan rakentaminen. Vastaavasti jotkut tuntemani ammattilaiset alkoivat varautua Euroalueen ongelmiin jo vuosia ennen niiden ilmaantumista – he perustelivat asiaa ihan pelkällä valuutta-alueteorialla. Häpeäkseni täytyy myöntää, että en oikein uskonut kun kaikki näytti tosi hyvältä.
  2. Ole ahne. On lukuisia kertoja osoitettu, että pitkän päälle liiallisen ahneuden välttäminen tuottaa paremman voiton. Vähän kuin se, että en aikoinaan vaihtanut halpoja valuuttalainoja markkamääräisiin kun korkoero oli niin hurja. Tai se, että ei myy osakkeita vielä, kyllä ne siitä jonkun verran vielä nousee ennen romahdusta.
  3. Usko, että aina löytyy suurempi hölmö. Mutta mikäli markkinat toimivat edes kohtuutehokkaasti, niin sama muutos jonka näet on kaikkien muidenkin nähtävissä. Sisäpiiridiilit ovat sitten ihan toinen juttu, niillä sitä vasta voikin tehdä rahaa.
  4. Juokse lauman mukana. Erityisesti toisten rahoilla pelaava sijoittaja juoksee lauman mukana, sillä on turvallisempaa tuhota asiakkaiden omaisuus jos kaikki muutkin menettävät rahaa. Kauheinta olisi tehdä valistunut mutta valitettavasti virheellinen arvaus ja menettää hieman rahaa tilanteessa jossa kaikki muut ovat aavistuksen voitolla. Siitä saisi pahan maineen, mutta jos menettää hillittömiä summia rahaa samaan aikaan kuin toisetkin, niin ei saa potkuja. Jos mukana on omaa rahaa, niin lauman mukana ei kannata juosta jos luvut eivät temppua tue. Oman rahan kanssa kannattaa juosta lukujen mukaan ja tehdä niitä valistuneita arvauksia.
  5. Yleistä liikaa. Aikoinaan kun Neuvostoliitto luhistui, niin moni kategorisesti sanoi, että Venäjällä ei ole oikeaa korkean teknologian osaamista eikä siellä ole mitään muuta vietävää kuin raaka-aineita. No, tuli tehtyä ihan hyvää tiliä kovitetulla elektroniikalla ja työstetyillä erikoismateriaaleilla. Kukaan ei meinannut uskoa, että moisia tuotteita saisi niin halvalla yhtään mistään ja laatu oli parempaa kuin läntinen. Ne, jotka älysivät alkuaikoina sijoittaa venäläiseen huippuosaamiseen eivät ole sijoituksiaan valittaneet. Tosin olisihan tuo korkean teknologian olemassaolo pitänyt ymmärtää Neuvostoaikojen sotilasteknologian pohjalta.
  6. Ole muodikas. Kuka muistaa dot-com -kuumeen tai bioteknologiainnostuksen? Kuinka moni poltti rahaa? Luulen, että aika moni. Kuinka moni kävi alan ja yrityksen ansaintalogiikan kunnolla lävitse ennen kuin laittoi rahaa tiskiin? Luulen, että aika harva.
  7. Pelaa toisten rahoilla. Lähes pahinta mitä voi tapahtua on se, että menetät bonuksesi. Pahimmassakin tapauksessa joudut etsimään uuden duunipaikan. Mutta hei, et ole menettänyt omaisuuttasi. Ne sijoittajista, jotka pelaavat edes osittain omilla rahoillaan tuppaavat toimimaan enemmän lukujen ja analyysien pohjalta kuin ne, jotka pelaavat kokonaan toisten rahoilla.

Otan mielelläni vastaan ehdotuksia uudeksi listaksi tai listan laajennuksiksi. Myös kriittinen kommentointi on tervetullutta.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: