Skip to content

Growsterity is a petty thing – Part IV

kesäkuu 8, 2012

Niitä harvoja asioita, joihin on näissä taloudellisen – erityisesti rahapoliittisen – hulluuden aikoina voinut luottaa on FED:n kyky tuottaa relevanttia ja ajantasaista tietoa kansantaloudesta. Näin eurooppalaisittain katsottuna on valitettavaa, että FED tuottaa tietoa erityisesti USA:n kansantaloudesta. Valitettavasti vastaavaa tietolähdettä Euroalueella ei ole. Tässä bloggauksessa hyödynnän FED:n Janet L. Yellenin rapsaa, josta nappaan kuvan. Palaan itse raporttiin myöhemmin jos sieltä löytyy jotain erityisen kiinnostavaa.

Myös USA:ssa on harrastettu melkoista säästämispolitiikkaa (austerity), kuten Paul Krugman on blogissaan kirjoittanut. Tuo säästämispolitiikka on ollut yhtenä syynä työttömyyden pysymiseen korkealla, sillä julkisen sektorin työntekijöitä on irtisanottu.

Nyt joku Eurooppalaisen growsterity-politiikan kannattaja ihmettelee, että miksi palkkoja ei ole leikattu. Syynä on tietenkin se, että palkat joustavat mitä moninaisimmista syistä johtuen vallan heikosti alaspäin. Ja tämä siitä huolimatta, että Jenkkilän työmarkkinat ovat kertaluokkaa joustavammat kuin Euroalueen maiden (paitsi ehkä Irlanti ja Viro tekevät poikkeuksen). Palkkojen jäykkyydelle USA:ssa ei löydy vastaavaa selitystä myöskään aikaistetun kulutuksen hinnasta, sillä siellä veloista voi vapautua jos maksukyvyttömyys ei ole omaa syytä.

Edes julkisen sektorin työsopimusten joustamattomuus ei tarjoa selitystä, sillä palkat ovat joustamattomia koko Jenkkitaloudessa, kuten oheisesta kuvasta on nähtävissä:

Toisin sanoen eivät ne palkat jousta alaspäin Jenkkilässäkään vaan palkkasumman pieneneminen tapahtuu työttömyyden lisääntymisen kautta. Millään työmarkkinoiden rakenteellisilla uudistuksilla ei asiaa muuteta. Mikäli työn hintaa halutaan laskea, niin ainoa toimiva keino on rahapolitiikka. Suomeksi siis inflaatio.

Koska palkat eivät pahemmin jousta alaspäin, niin growsterity-politiikka on tuomittu epäonnistumaan. Pakolliset palkkojen leikkaukset taas johtavat kotitalouksien kyvyttömyyteen selvitä velvoitteistaan, mikä tuottaa ongelmia pankeille ja monille, monille tahoille. Growsterity onkin laskusuhdanteessa tuhoisaa politiikkaa.

Uskomatonta, että moista kukaan vakavissaan on edes ehdottanut. Mutta ehkä tavoitteena ei ole ollutkaan talouden tervehdyttäminen.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: