Skip to content

Vaikka Krugman on tässä osittain hakoteillä, niin hänellä on kyllä pointtinsa

kesäkuu 4, 2012

Professori Paul Krugman (jota pidän yhtenä kovimmista nimistä taloustieteen puolella, nero mielestäni, vaikka ei aina ymmärrä rahapolitiikkaa) kirjoittaa blogissaan euron rapauttavasta vaikutuksesta riskien tunnistamiseen ja korkotasoon. Hän esittää oheisen, todella veret seisauttavan käppyrän:

Tietyssä mielessä tuo on tarinan loppu.

Mutta noin ei tietenkään ole, sillä kysymys on mitä tehdä nyt. Vastauksia on muutama:

 1. Puretaan euro.
 2. Tehdään eurosta oikea valuutta ja Euroalueesta oikea liittovaltio, jolla on oikea ja riittävän agressiivisella mandaatilla varustettu keskuspankki.

Euro oli vaarallinen, tiedetystä totuudesta poikkeava poliittinen kokeilu, joka epäonnistui.

Mutta kuten Krugman kysyy: Mitä seuraavaksi?

En äkkiseltään keksi kuin nuo kaksi vaihtoehtoa.

Ai niin, missäkö Krugman on hakoteilä? No tietenkin siinä, että Krugman olettaa investoijien uskoneen PIIGS-maiden olleen turvallisia pelkästään saman valuutan vuoksi. Sinänsä tuo on oikein, mutta tolkullinen investoija mielestäni uskoi, että EKP toimisi kuten oikea keskuspankki ja yksinkertaisesti estäisi nykyistä kriisiä syntymästä. Mutta kun ei…

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. Tuomas permalink

  Mielestäni EU-maiden pitäminen riskittöminä lainoitus kohteina vaikutti suuresti aikoja sitten EKP:n ja EU-komission pankeille antama il
  Aikoinaan EKP ja EU-komissio ilmoittivat pankeille, että kaikki EU-valtiot ovat täysin riskittömiä lainoius kohteita. Vallalla oli myös käsitys ettei teollostuneet valtiot voi mennä maksukyvyttömäksi verotusookeiden vuoksi.

  Yllä olevat asiat ovat varmasti vaikuttaneet rahoituksen saatavuuteen ja hintaan, silloon ennen näitä ongelmia.m
  Terveisin Tuomas

  • On totta, että valtio, joka lainaa omassa valuutassaan ei voi mennä konkurssiin. Mutta Euroalueella ei ole yhtään maata, joka lainaisi omassa valuutassaan. EKP on osoittanut moneen kertaan, että se ei ole lender-of-last-resort, joka varmistaa yhteiskunnan toimivuuden. Normaalisti omaa fiat-valuuttaa hallinnoiva keskuspankki toimii sellaisena ja varmistaa, että valtion rakenteet eivät romahda. Siksi verotusoikeus ei riitä.

   Talouspolitiikassa on kaksi tukijalkaa, jotka ovat rahapolitiikka ja finanssipolitiikka. Markkinamonetaristinia pidän rahapolitiikkaa tärkeämpänä, sillä rahapolitiikalla voidaan aina tehdä tyhjäksi finanssipoliittiset ratkaisut. Mutta Euroalueeseen liittyneet maat luopuivat omasta rahasta, omasta keskuspankista ja lender-of-last-resort -lainoittajasta. Toisin sanoen valtiot antoivat pois tärkeimmän taloudellinen työkalunsa.

   Kun rahapolitiikka oli annettu pois, niin oli ainoastaan EKP:n mielivallasta riippuvaista miten valtioille käy. EKP on osoittanut, että se on valmis uhraamaan reaalitalouden ja valtioiden rakenteet mielipuolisen mandaattinsa eteen. Tietenkin voi sanoa, että euroon liittyneet valtiot saavat sen mitä halusivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: