Skip to content

Aasian kasvava mahti – jo on aikakin

Touko 22, 2012

Työtehtäviin liittyvistä syistä johtuen Aasian, erityisesti Kiinan, kasvava teollinen mahti on tullut jonkin verran tutuksi. Kun viime vuosituhannen puolella sanoin, että Kiina tulee olemaan maailman suurin talous muutamassa vuosikymmenessä, niin työkaverit pitivät minua hurahtaneena. Nykyisin vastaava ihmettely on jo vakavasti tehtyä, erityisesti siksi, että reaalitalouden puolella Kiina ilmeisesti on virallisia lukuja lähempänä USA:n taloutta. Joidenkin arvioiden mukaan reaalitaloudeltaan Kiina on jo maailman suurin kansantalous. Viralliset luvut valehtelevat Kiinan kirjoittaessa tilastonsa ja valuuttansa arvon miten haluaa.

Mutta tarkoitukseni ei ole mennä lukuihin kuten terästeollisuuden kokoon ja moniin muihin vastaaviin seikkoihin. Jätän ajankohtaiset tilastot vaihteeksi rauhaan.

Tarkoitukseni on huomauttaa, että Aasiassa asui noin puolet maailman väestöstä 1700-luvun loppupuolella ja maailman taloudellisesta aktiviteetista noin puolet tapahtui Aasiassa. Kiina oli maailman suurin talousmahti.

Sitten tapahtui jotain. Sekä Kiinassa että niin sanotuissa länsimaissa tapahtui jotain samaan aikaan. Kiinan yhteiskunta joutui myllerrysten kouriin saman aikaisesti kun Euroopassa ja USA:ssa tapahtui hyvin raju taloudellinen vallankumous, alkoi teollistumisen aika. Teollistumisen aika tarkoitti pitkäaikaista painopisteen siirtymistä Euroopan ja Pohjois-Amerikan puolelle.

Nyt suureen ääneen vaahdottu Aasian jättiläisten, erityisesti Kiinan, nousu asettautuu historiaa tarkasteltaessa oikeisiin mittasuhteisiin.

Kiina on vain ottamassa takaisin sen aseman, mikä sille historiallisesti kuuluu kokonsa, kansanluonteensa, kulttuurinsa ja kekseliäisyytensä vuoksi.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: