Skip to content

Palkkojen jäykkyys ei ole suurin syy sisäisen devalvaation mahdottomuuteen

Touko 17, 2012

Varsin usein keskusteluissa, varsinkin netissä ja toisinaan jopa niin sanotussa virallisessa mediassa, sisäisen devalvaation epäonnistuminen, mikä lähentelee mahdottomuutta, on laitettu palkkojen jäykkyyden piikkiin. Sisäinen devalvaatio on tuon näkemyksen mukaan mahdotonta koska typerät työläiset eivät suostu palkkojen leikkauksiin ja ammattiliitotkin vastustavat tyhmyyttään. Ja jos palkkoja on leikattu väkisin, niin tuhoiset seuraukset nekin sälytetään palkansaajien niskoille.

Mutta nuo puheet ovat, tarkemmin tarkasteltuna, pötypuhetta.

Kaikkein suurin hintojen jäykkyys estää sisäistä devalvaatiota toimimasta halutulla tavalla. Tuo jäykkyys on aikaistetun kulutuksen hinta. Suomeksi velkapääoma ja sille maksettava korko.

Velan poismaksun eli velattomuuden hinta on täysin yksiselitteisesti naulattu kiinni sinä hetkenä kun laina on nostettu. Itse lainan hinta, korko, saattaa sopimuksesta riippuen vaihdella, mutta velattomuuden hinnalla on yksiselitteinen nominaalinen alaraja. Tuo raja ei jousta – ei ilman vararikkoja ja veloista vapautumista. Toisin sanoen velan poismaksu on toimenpide, jonka hinta ei jousta alaspäin ellei hyväksytä taloudellisten toimijoiden veloistaan vapautumista vararikon kautta.

Yrityksille veloista vapautuminen vararikon kautta onnistuu, valtioille myös, mutta monille kotitalouksille ei. Joissain maissa, kuten USA:ssa, kotitaloudet voivat mennä vararikkoon ja vapautua veloistaan. Suomessa ja monessa muussa Euroalueen maassa ei voi.

Inflaation hidastuminen, disinflaatio ja pahimmassa tapauksessa jopa deflaatio heikentävät odotuksia nominaalisesta tulotasosta ja usein jopa pienentävät nominaalista tulotasoa. Kehitys suistaa monet kotitaloudet ja yritykset (ja valtiot) tilanteeseen, joissa nominaaliset tulot joko todella pienenevät tai ainakin nominaaliset odotukset tulevista tuloista pienenevät. Saman aikaisesti velattomuuden hinta ei pienene vaikka korot olisivat nollassa. Jokainen järkevä toimija pyrkii reagoimaan tilanteeseen jollain tavoin.

Heikentyneet tulot ja usein pelkästään pelko tulotason heikentymisestä riittävät romahduttamaan kysynnän, sillä erityisesti kotitaloudet joutuvat mahdottomaan tilanteeseen. Velattomuuden hinta ei jousta ja tulotason riittävä lasku, esimerkiksi palkkojen leikkausten tai työttömyyden vuoksi, johtavat kotitalouden osalta katastrofiin jos menettelyä veloista vapautumiseksi ei ole.

Sisäisen devalvaation mahdottomuus johtuu velattomuuden hinnasta, joka ei jousta.

Tämä on yksi niistä syistä, joiden vuoksi rahapolitiikka ei saa päästää nominaalista kansantuotetta tipahtamaan.

Vihje: En ole mallintanut tätä mekanismia, joten joku kansantaloustieteilijä voi vapaasti lainata ideaa ja muotoilla siitä kunnollisen makrotalousmallin.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: