Skip to content

Euron pelastaminen ei olisi edes vaikeaa – tosin itsenäisyys menisi

Touko 16, 2012

Euron pelastaminen ei olisi edes vaikeaa. Itse asiassa resepti euron pelastamiseksi on naurettavan yksinkertainen mikäli ongelmaa tarkastellaan pelkkänä teknisenä ongelmana.

Resepti on seuraavankaltainen:

  1. Euroalue päättää luoda itselleen oikean keskuspankin, joka toimii lender-of-last-resort -tyyppisenä lainaajana kaikille Euroalueen maille.
  2. Euroalueen uusi keskuspankki ostaa kaikki liikkeellä olevat Euroalueen valtioiden valkakirjat pois kuleksimasta.
  3. Asetetaan inflaatiotavoitteeksi noin 2% GDP deflator -mittarilla mitattuna.
  4. Euroalue päättää yhteisestä verotuksesta, yhteisestä budjetista, yhteisestä finanssipolitiikasta, yhteisestä hallituksesta ja yhteisestä velkapoolista.
  5. Euroalueen uusi keskuspankki ostaa kaiken mikä liikkuu tai ei ainakaan pääse karkuun ja jatkaa niin kauan, että klassisen Hawtrey-Cassel -mekanismin mukaisesti edettäessä NGDP on entisellä trendillään.

Ei mikään monimutkainen ratkaisu. Kaikki mekanismit ja organisaatiorakenteet tempun tekemiseksi ovat jo olemassa. Nuo rakenteet on rakenneltu kaikessa rauhassa ajan kanssa. Helppoa kuin heinänteko.

Paitsi poliittisessa mielessä.

Tietenkin toimivan ratkaisun tielle asettautuu joukko kaikenlaisia kansallismielisiä pölhöpopulisteja tai joitain Eurooppa-aatteen ylivertaisuutta ymmärtämättömiä pellejä. Itse tunnustaudun kansallismieliseksi pölhöpopulistiksi ja Eurooppa-aatetta ymmärtämättömäksi.

Olen tunteenomaisesti niin kiintynyt Suomeen ja itsenäisyyteen, että en ole pelastamisen reseptistä innostunut. Lääke maistuu minusta niin pahalta, että otan mieluummin itsenäisen Suomen ja Suomelle oman, kelluvan valuutan.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: