Skip to content

Talous moraalipelinä eli vulgäärin itävaltalaisuuden nousu (ja tuho)

Touko 14, 2012

Yksi tämän mielettömyyden masentavia piirteitä on ollut itävaltalaisen taloustieteen vulgäärin nettiversion nousu. Tuossa versiossa talous nähdään moraalipelinä. Tylsää tuossa netti-itävaltalaisuudessa on sen yksioinen näkemys taloudesta. Pohjimmiltaan itävaltalaisten näkemys noin yleisestikin on sama kuin vanhan koulun keynesiläisillä, eli

Y=C+I+G+X-M

missä kansantuote (Y) on sama kuin yksityinen kulutus (C) plus investoinnit (I) plus julkisen sektorin kulutus (G) plus vienti (X) miinus tuonti (M). Itävaltalaiset katsovat, että rahan hinta vaikuttaa pääomarakenteeseen ja investointeihin, sitä kautta vaikuttaen kansantuotteeseen. Oikeasti Hayekin ja Rothbardin kehittelemä ABCT ei ole mikään rahaan liittyvien ilmiöiden teoria, vaikka muuta moni väittääkin.

Toinen kummallinen ja ärsyttävä piirre ABCT:ssä on se, että teoria jättää kokonaan sivuun monia rahapolitiikkaan liittyviä tekijöitä. Itävaltalaisilla on lisäksi suorastaan raivostuttava tapa tehdä yhtäläisyysmerkit rahan määrän ja inflaation välille, mikä nyt vain on yksinkertaisesti typerää – aivan kuin rahan kiertonopeudella ei olisi mitään vaikutusta.

Mutta sitten takaisin itse asiaan. Wanhan polven keynesiläiset käyttävät yhtälöä Y=C+I+G+X-M ja katsovat, että lisäämällä G:n kokoa voidaan peittää sekä C:n että I:n tipahtamisesta johtuvia ongelmia. Itse asiassa tuo temppu toimisi vallan mainiosti myös ABCT:n sisäisen logiikan mukaan, mutta ajatus on itävaltalaisen talousteorian kannattajille poliittisesti mahdoton.

Koska itävaltalaiset katsovat velkaantumisen olevan moraalittomuutta, niin he haluavat velallisten omaisuuden muuttamista rahaksi ja konkursseja ja työttömyyttä. Tämän vuoksi rahapoliittiset ja finanssipoliittiset keinot ohitetaan ja itävaltalaisen ajattelun fanit sortuvat käyttämään argumentteja, joilla ei ole mitään tekemistä talouden kanssa. Suomenkielisessä keskustelussa termit ”kuri”, ”säästäminen”, ”moraalittomuus”, ”moraalinen selkäranka”, ”vastuullisuus”, ”vastuun kantaminen”, ”growsterity” ja muut lukemattomat komeat mutta sisällöltään tyhjät ilmaisut kertovat tuosta ajattelumaailmasta. Tuollaisella moraaliperusteisella argumentaatiolla ei ole yhtään mitään tekemistä talouden kanssa, se vain tekee koko tilanteesta vaikeammin hoidettavan, johtaa vääriin toimenpiteisiin ja hidastaa todella toimivien raha- ja finanssipoliittisten temppujen käyttöönottoa.

Nyt kun tämä nykyinen kriisi on vain jatkunut ja jatkunut, niin ihmiset alkavat menettää kiinnostuksensa growsterity-pelleilyyn ja itävaltalaisten oppien kannattajien tekopyhään ja todellisuudesta vieraantuneeseen moraaliargumentointiin. Kukaan tervejärkinen ihminen ei voi oikeasti kuvitella, että velkaan ja talouskasvuun liittyvät ongelmat olisivat ratkaistavissa työntämällä yli neljännes työvoimasta osaksi yhä kasvavaa työttömien armeijaa.

Suurinta moraalittomuutta ja vastuuttomuutta tässä kuviossa edustavat juuri ne tahot, joiden aatemaailma sallii kriisin luomiseen osallistumattomien yritysten ja kotitalouksien taloudellisen turvallisuuden tietoisen tuhoamisen. Syyttävä sormi osoittaa Euroalueen poliittista eliittiä ja EKP:n johtoa.

Growsterity, my ass.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. ns. itävaltalaiset ovat ihan hapsuviiksiä. Yllättävän suosittua ja tuntuu vetoavan sekä huonosti koulutettuihin massoihin että perinteisiin äärioikeistolaisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: