Skip to content

Vielä lisää Target2-riskit ja Suomen pankki ja inflaatio -löpinää

Touko 9, 2012

Kirjoitin aikaisemmissa kahdessa aikaisemmassa pätkässä siitä, että Target2 ei edusta mitään todellista riskiä siinä tapauksessa, että Euroalue hajoaisi kaoottisesti. Syynä keskuspankin ja fiat-rahan ominaisuudet. Lupasin jatkaa aiheesta myöhemmin – erityisesti vastauksena niihin kommentteihin, joiden mukaan Suomen pankki joutuisi painamaan ”tyhjästä” ne rahat, jotka se on velkaa liikepankeille, ja siten aiheuttaisi tuntuvan inflatorisen paineen. Nyt on tuon jatkamisen aika aiheen tiimoilta.

Oletan ensimmäiseksi, että Fisherin yhtälö pitää ainakin jossain määrin kutinsa, eli

MV =PQ

missä M on liikkeellä olevan rahan määrä, V on rahan kiertonopeus (velocity), P on myytyjen tuotteiden/palveluiden hinnat ja Q on määrä. Tiedän kyllä, että monet käyttävät analyyseissään rahan kysynnän funktiota, mutta laiskuuttani katson asiaa helpommalla tavalla. Vastaavasti saatan oikaista muutamassa muussakin kohdassa, mutta yritän pitää päälinjat järkevinä. Nyt jos M kasvaa, niin hinnat tuppaavat myös nousemaan jos V pysyy vakiona. Valitettavasti V ei oikeasti ole vakio (kuten nyt Euroalueella käytännössä koetaan kun V on tipahtanut varsin ikävästi, mistä ehkä on syytä kirjoittaa myöhemmin), mutta riittänee tähän tarkasteluun.

Inflaation tarkastelussa yleensä käsittääkseni tupataan käyttämään mittaria M2. En kuitenkaan pitäydy siinä kovinkaan puhdasoppisesti van käsittelen asiaa menemättä ihan tarkkoihin yksityiskohtiin. Tarkoitukseni on kuitenkin enemmän selvittää asian toimivuutta kuin tehdä tarkkaa analyysiä. Tarkasta analyysistä kukaan ei minulle maksa, tähänkin menee aikaa jonka voisin paremmassa taloudellisessa tilanteessa käyttää hyödyllisemmin.

Tällä hetkellä Suomen osuus Euroalueen M2:sta on vähän vajaa 120 miljardia euroa. Tuo 120 miljardia euroa on siis se inflaatiotarkasteluissa käytettävä rahan määrä, mikä pyörii Suomessa. Suomen kansantuote saadaankin nyt kaavalla

NGDP = V M2 = V (119 miljardia €)

Jos rahan määrä, M2, kasvaa, niin rahan kysynnästä, markkinoiden odotuksista, rahan kiertonopeudesta yms johtuen seurauksena mitä suuremmalla todennäköisyydellä on inflaatiota. Mikäli rahan määrä pienenee, niin tuloksena on deflatorisia paineita ja lama. Vastaavasti jos rahan määrä kasvaa nopeasti, niin tuloksena on inflaatio ja sen pysyessä kohtuullisena myös reaalitalouden kasvu, sillä nominaalinen kasvu vetää yleensä reaalitalouden mukanaan. Mutta mikäli inflaatio karkaa liian kovaksi, niin ongelmia on luvassa silloinkin.

Katsotaan sitä millainen tilanne tällä hetkellä Suomessa on rahan määrän ja Target2-kuvion suhteen (numeroiden lähde Suomen pankki):

Kuvassa vihreät kentät kuvaavat sitä rahaa, joka oikeasti pyörii Suomen taloudessa. MFI-sektorin Suomen pankin tileille laittamat rahat olivat katsoessani kokonaisuudessaan luokkaa 80 miljardia €. Toisin sanoen se 80 miljardia, minkä Suomen pankilla on velvoitteita rahoituslaitoksille on sama 80 miljardia, mikä löytyy myös liikkeellä olevasta rahamäärästä. Summa lasketaan mukaan vain kerran ja kokonaisuudessaan M2 on Suomen taloudessa pyörivältä määrältään vähän vajaa 120 miljardia €.

Suomen pankki on Target2-vastuina laittanut Eurojärjestelmän sisäiseen putkeen yli 73 miljardia €. Nuo rahat eivät ole tällä hetkellä pyörimässä Suomen taloudessa.Taloudessa pyörivän rahan määrä on tuo noin 120 miljardia €.

Mikäli Euroalue hajoaisi kaaosmaisessa tilanteessa ja kaikille Target2-saataville voitaisiin heittää hyvästit, niin punaisen katkoviivan takana oleva alue ”katoaisi näkyvistä” ja Suomen pankilla olisi tehtävänä huolehtia siitä, että uusi Suomen markka, FIM, toimisi mukavasti ja olisi tyydyttävän luotettava vaihdon väline. Jos oletetaan, että V pysyisi vakiona, niin Suomen pankki yksinkertaisesti laskisi liikkeelle sen verran FIM-rahaa, että rahan määrä pysyisi suurin piirtein entisellään.  Jos valittu vaihtosuhde olisi 1 FIM = 1 €, niin Suomen pankki yksinkertaisesti vaihtaisi tileillään olevien rahojen merkkiä.

Mikäli Target2-saatavilla voisi pyyhkiä haitaria, niin tilanne näyttäisi ikävältä taseessa, jolloin Suomen pankki voisi toimia kuten kirjoitin täällä. Tuossa tilanteessa Suomen pankki joutuisi loihtimaan pankeille maksettavat noin 80 miljardia FIM tyhjästä. Sieltähän se fiat-raha joka tapauksessa tulee. Tuokin temppu tosin näyttäisi ikävältä taseessa, mutta lopputuloksena olisi se, että Suomessa pyörivän rahan määrä ei periaatteessa muuttuisi eikä syntyisi sen enempää deflatorisia kuin inflatorisiakaan paineita luodun rahan vuoksi, sillä MV pysyisi vakiona. Tietenkin voi olla, että todellisuudessa FIM kohtaisi melkoisia paineita arvonsa suhteen, mutta siihen olisivat toiset syyt kuin rahan nominaalinen määrä.

Toisin sanoen Suomen pankin taseissa möllöttävät Target2-saatavat ovat vähäisimpiä riskejä, joita tässä tilanteessa kannattaa miettiä.

Paljon suurempia ja vaarallisempia riskejä Suomen talouden osalta muodostaa se mahdollisuus, että vientiyritykset ja pankit saisivatkin euromääräisten saamistensa sijaa drakmoja, pesetoja tai rahtilaivallisen kuivattuja oliiveja. Tuon mahdollisuuden vuoksi moni tekeekin tällä hetkellä tarjouksensa USD-määräisinä.

Ainakin se riski, että kukaan ei kriisin vuoksi uskalla ostaa mitään, näyttää toteutuvan. Se on oliivilastiakin pahempi riski – ainakin todellisilta vaikutuksiltaan.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
  1. noone permalink

    http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/05/14/zyskowicz-ylelle-suomen-pankilla-noin-kahden-miljardin-euron-kreikka-riskit/201229358/12

    ”Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Ben Zyskowicz (kok.) arvioi, että Kreikan mahdollinen ajautuminen konkurssiin voisi merkitä arviolta kahden miljardin euron tappioita Suomen Pankille. ”

  2. Jep, totta. Ja tuskin ne keskuspankin tappiot tuohon jäisivät. Kirjanpidollista tappiota, joka näkyy keskuspankin taseessa. Mutta ne eivät ole samanlainen ongelma kuin vastaavat tappiot olisivat vaikkapa OP-Pohjolan taseessa.

    Keskuspankki on ihan erilainen elukka kuin muut pankit.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Tie liittovaltioon on katettu harhaanjohtamisella ja oudoilla päätelmillä – EVA:n raportti nro 23 « Tyhmyri's Blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: