Skip to content

Kyseessä on nominaalinen ongelma – myös Espanjassa

Touko 9, 2012

Blogissaan Henri Myllyniemi kirjoittaa Espanjan asuntolainatilanteesta ja sen vaikutuksista. Koska en pääse kommentoimana Uuden Suomen palstalle koska nimimerkkiä käyttäisin, niin teen sen täällä.

Kysehän on Espanjassa nominaalisesta ongelmasta. Liian kireän rahapolitiikan vuoksi nominaalinen talous pääsi niiaamaan. Kun nominaalinen talous niiaa, niin ihmiset joutuvat tinkimään kulutuksestaan selvitäkseen lainoistaan, mikä tarkoittaa nominaalisen talouden lisäniiaamista. Kun tilanteeseen lisää ihmisten odotukset tulevasta tulotasostaan, kierre on valmis.

Espanjalaisten epäonneksi ei ole olemassa espanjalaista rahapolitiikkaa, joka olisi kompensoinut tilannetta. Lisäksi espanjalaisilla oli huonoa tuuria siinä, että Saksan talous osoitti samaan aikaa pieniä kuumenemisen merkkejä kun Espanjan talous olisi tarvinnut tuntuvaa rahapolitiikan löysentämistä. Frankfurt katsoi saksalaisia mittareita ja lopputulos on nyt nähtävillä.

Espanja olisi pesetassa ollessaan kyennyt hoitamaan tilanteen valuutan ulkoista arvoa laskemalla, liikkeellä olevan rahan määrää kasvattamalla eli inflaatiolla ja kiristämällä pankeille annettua ohjeistusta tulevien asuntolainojen myöntämisestä.

Euro tulee ja euro tappaa niin Välimeren kuin Atlantinkin  rannikolla.

 

 

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: