Skip to content

Kummastelua keskuspankkien inflaatiotavoitteesta

Touko 9, 2012

Keskustelin ulkomaisen tuttavan kanssa niistä vaikeuksista, joita lainan saaminen joissain maissa tällä hetkellä tuottaa. Hänen taustansa on kansantaloustieteessä ja rahoitusteoriassa. Keskustelussa nousi esiin erittäin mielenkiintoinen pointti, joka jäi vaivaamaan minua.

Tuo pointti liittyy keskuspankin inflaatiotavoitteeseen. Millä perusteilla inflaatiotavoitteeksi on esimerkiksi EKP:lle valittu 2%? Miksi ei 1% tai 5%?

En pikaisella etsimisellä löytänyt kovinkaan vakuuttavia perusteluja millekään yksittäiselle prosenttimäärälle. Sekä deflaatio että liika inflaatio näyttävät olevan helposti osoitettavissa ikäviksi ja vahingollisiksi ilmiöiksi, mutta mikä on se optimaalinen inflaation taso? Mikäli joku tietää hyvän ekonometrisen ja/tai teoreettisen analyysin asiasta, niin linkit olisivat tervetulleita.

Mielellään ei mitään yleistä löpinää hintavakauden iloista ja vanhusten säästöjen hupenemisesta inflaation vuoksi. Toivon linkkejä vakavasti otettaviin analyyseihin/tutkimuksiin.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. Mielenkiintoinen haaste! Mun näppituntuma on, että tavoite on riittävästi nollan yläpuolella, jottei vahingossa mennä deflaation puolelle, mutta riittävän alhainen, ettei kukaan pääse kyseenalaistamaan ”uskottavuutta”. En usko, että kauhean päteviä perusteluita löytyy. Tietenkin poliitikot tuntien on näppärää, että on olemassa selkeä tavoite, jonka tulkinnasta ei ole tulkinnanvaraisuutta: jos esim. kansantulo olisi rahapolitiikan optimointikohde, ennustettavuus ja ”uskottavuus” olisivat helposti heikossa hapessa.

  Hajonta ainakin on melkoinen: http://www.centralbanknews.info/p/inflation-targets.html eikä esim jenkeillä ole täsmällistä tavoitetta ollenkaan.

 2. Suhteellisen alhaisen inflaatiotavoitteen ongelmallisuus on minun mielestäni käytännössä osoitettu Euroalueella. Jokin EKP:n 2% tavoite on aivan liian jäykkä kyetäkseen huomioimaan tarjontapuolen shokkeja. Dogmaattinen tavoitteen toteuttaminen tekee kaikenlaista jännittävää kuten EKP:n edelliset kaksi koronnostoa ovat osoittaneet.

  Mutta millä perusteella esimerkiksi 5% NGDP-kasvutrendiin tähtääminen olisi vähemmän uskottava tavoite? Uskottavampi tai vähemmän uskottava kuin mikä?

 3. Samaa mieltä siitä, että EKP:n tavoite on hölmö, ja joku jenkkien dual mandate-tyyppinen olisi paljon, paljon parempi. Mut ns. uudelle kaverille kaupungissa respectin ja credibiliteetin hankkiminen on tärkeää. Eurovaluutan maine olisi ottanut osumaa, jos sillä olisi ollut yhtään epämääräisempi tai löysempi keskuspankkitavoite, eikä Saksa olisi suostunut kuvioon muussa tapauksessa.

  Eli mä näen, että tässä oli uuden tulokkaan ”koviksen esittäminen” sekä poliittiset realiteetit. Mikä sitten olisi parempi – koko unionin inflaatiotargetoinnin siirtäminen toiselle tasolle, tai nominaalikasvutavoite? En usko, että tämä poistaisi alueellisten erojen ongelmaa, mutta tietenkin tekisi alueellisen sopeutumisen hieman helpommaksi. Epäoptimaalisella valuutta-alueella ilman liittovaltiota keskuspankin tavoite voi mun mielestä olla vaikka koivunlehtien vihreys, eikä kuvio toimisi.

 4. Nominaalikasvutavoite olisi minusta parempi kuin mikään muu vaihtoehto. Mutta olen samaa mieltä siitä, että Euroalueesta on saa millään poliittisesti realistisella tempulla toimivaa valuutta-aluetta. Käytännössä liittovaltio, jolla on yksi finanssipolitiikka ja yksi rahapolitiikka toimisi. Muuten ei. Liittovaltiokin olisi vaikea kun kieli- ja kulttuurierot ovat yksinään niin hurjia.

  Kyllähän esimerkiksi Jenkkilässä on rajuja tulonsiirtoja eri osavaltioiden välillä, mutta ne ovat poliittisesti helppoja. Toisin olisi Euroalueella, jossa kansallisvaltiot ovat voimissaan ja ihmiset eivät ymmärrä toistensa puhumaa kieltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: