Skip to content

Président François Hollande – muutoksia luvassa?

Touko 7, 2012

Ranskan vaalit menivät kuten odotettua. Mielipiteitään joustavasti vaihtanut ja useissa asioissa kyseenalaista mainetta saanut Sarkozy sai lähteä, demokratia puhui. Mutta mitä seuraavaksi?

Hollande on puhunut aika paljon säästöohjelmien romuttamisesta. Nimesipä The Economist lehti Hollanden vaaralliseksi mieheksi. Ilmeisesti ranskalaiset äänestivät väärin. Demokratioissa kansalaisilla on sellainen inhottava tapa, että aina silloin tällöin he äänestävät oman mielensä mukaan.

Varsinaisen tulikokeen vastavalitulle presidentille tulee muodostamaan Ranskan talous. Kieltämättä ranskalaisten reaalista elintasoa on pakko tiputtaa jollain tavoin ja esimerkit linjalta Espanja, Portugali ja Irlanti eivät ole houkuttelevia. Sisäinen devalvaatio ei yksinkertaisesti näytä toimivan – suurena syynä se, että mekanismeja sen toimimiseksi ei ole. Lisäksi sisäisestä devalvaatiosta puhuminen tuppaa, mokoma, heikentävän kotitalouksien odotuksia tulevaisuudesta ja kokonaisuutena nuo markkinaodotukset kertovat erinomaisen paljon siitä kuinka sisäinen devalvaatio voi onnistua – kotitalouksien negatiiviset odotukset kertovat epäonnistumisesta jo ennen kuin säästäminen on alkanut.

Rakenteelliset uudistukset ovat Ranskan tapauksessa välttämättömiä, mutta Euroalueen toiseksi suurimman talouden syökseminen growsterity-kurimukseen olisi kaikkea muuta kuin toivottavaa. Vaikuttaa siltä, että Ranskan talouden kannalta Hollanden puheet EKP:n mandaatin uudistamisesta ja budjettikurisopimuksen repimisestä ovat ainoa mahdollinen polku – kylläkin yhdistettynä joukkoon rakenteellisia uudistuksia. Président François Hollande saattaa kuitenkin olla haluton tarttumaan uudistuspuoleen, mutta voimakas ote EKP:n ja Saksan suuntaan ei olisi ollenkaan huono asia.

Näkemyserot Frankfurt-Berliini -akselin ja Pariisin välillä voivat tuottaa koko Euroaluetta hyödyttävän kompromissin, mihin président François Hollande pyrkinee, tai lopputulos voi olla demokratian ohittaminen kuten on käynyt Italiassa, Kreikassa ja Portugalissa. Tuskin kukaan Italian ulkopuolella pahoitteli Berlusconin putoamista pääministerin paikalta, mutta tapa jolla demokraattisesti valittu pääministeri pudotettiin vallasta hänen jouduttuaan Frankfurtin mandariinien epäsuosioon oli hyvin huolestuttava.

Pidän demokratiaa niin suuressa arvossa, että ajatus käytännössä kaiken oikeudellisen ja poliittisen vastuun ulottumattomissa olevien mandariinien kyvystä kaataa demokraattisesti valittuja hallituksia ja nostaa valtaan mieleisiään käsikassaroita on pelottava.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: