Skip to content

Growsterity is a petty thing – Part II

Touko 6, 2012

Hyvin usein hyvät ja toimivat kansantaloudelliset ideat ovat yksinkertaisia. Valitettavasti ne eivät läheskään aina ole helppoja ymmärtää huolimatta siitä, että ne saattavat pohjimmiltaan olla erittäin yksinkertaisia.

Ozin Welho tai oikeammin Lorenzo of OZ on esittänyt erittäin elegantin ja selkeän perustelun markkinamonetaristien NGDPT-tavoitteen perusteluksi. Esitän sen pelkistettynä suomeksi. Kiinnostuneet voivat tutustua alkuperäiseen, joka löytyy täältä. Tämä on oikeastaan yksinkertaistettu ja elegantimpi versio edellisessä osassa esittämästäni päättelystä.

Koska Y = MV, missä M on rahan määrä ja V on sen kiertonopeus ja Y = NGDP, niin ihmisillä on odotuksia tulevasta tulotasostaan sekä tulevasta rahan arvosta.

Kaikkein typerintä mitä talouspolitiikassa, sisältäen sekä rahapolitiikan että finanssipolitiikan, voi tehdä on saada ihmiset epävarmoiksi tulevista tuloistaan ja luottavaisiksi rahan arvon suhteen. Mikäli tilanne on päässyt tuohon, niin kotitaloudet ja yritykset pitävät kiinni rahasta rahana koska sen arvo säilyy. Tämä taas heikentää taloudellista aktiviteettia, V pienenee, jolloin oletukset tulevasta tulotasosta heikkenevät entisestään. Mitä velkaisempia toimijat ovat, niin sitä enemmän ilmiö vahvistaa itseään. Tällainen politiikka saa talouden suuriin vaikeuksiin.

Politiikka, joka saa ihmiset epäilemään rahan tulevaa arvoa mutta luottamaan tulevien tulojensa olevan vähintään nykyistä tasoa, saa talouden toimeliaaksi ja kasvamaan.

Hmm… Eikös EKP ole useaan otteeseen mainostanut, että jos joku asia on varma Euroalueen taloudessa, niin EKP:n vakaana pitämän euron arvo? Toisin sanoen EKP suorastaa kehuu politiikalla, jossa tulevat tulot tehdään epävarmoiksi mutta rahan arvo varmaksi?

Fiksua tämä Growsterity.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: