Skip to content

Onko professori Kanniaiselta jääneet faktat tarkistamatta EKP:n osalta?

Touko 5, 2012

Kauppalehden www-sivuilla Helsingin yliopiston professori Vesa Kanniainen toteaa (lihavointi minun, tehty korostustarkoituksessa):

-Olen järkyttynyt Euroopan tilanteen vaikeudesta, toteaa Kanniainen.

Professori arvostelee haastattelussa Euroopan kriisinhoitokykyä. Hänen mielestään EU:n politiikassa keskitytään liian härkäpäisesti euron turvaamiseen, jolloin Euroopan keskuspankilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa rahan pumppaamista markkinoille.

– Tämä linja johtaa siihen, että maat, joiden talous on vakaa, jatkavat kriisimaiden rahoittamista niin kauan kuin mahdollista. Euron tulevaisuus riippuu Saksasta. Kaikki riippuu siitä, milloin saksalaiset äänestäjät alkavat protestoida.

Mistäköhän professori Kanniainen on nykäissyt tuon EKP:n tekemän rahan pumppaamisen markkinoille? Mikäli temppu olisi totta, niin asian pitäisi näkyä tarkastelemalle mittareita M1 ja M3. Tehdään pieni tarkastelu, laitan kuviin mukaan myös kansainvälisen kriisin alun tienoille ja velkakriisin alun tienoilla nuolet (eivät ole ihan oikeilla paikoillaan, mutta sinne päin). Ensiksi M1.

Ainakaan minun nähdäkseni Euroalueen rahan määrä ei ole M1-mittarilla mitattuna kriisin aikana pahemmin kasvanut. Ennemminkin kasvuvauhti on supistunut tuntuvasti. Katsotaan sitten M3.

Nähdäkseni myöskään M3 ei ole pahemmin kasvanut kriisin aikana. Itse asiassa rahan määrän kasvua on leikattu siihen tahtiin Lehmanin konkurssin jälkeen, että velkakriisi oli suoranaisesti odotettavissa. Näin jälkikäteen lukuja tarkasteltaessa suuri syyllinen koko velkakriisiin on EKP ylikireällä rahapolitiikallaan ja umpityperällä 2% inflaatiotavoitteellaan. Kriittistä keskustelua kaipaisi Euroalueella toteutettava rahapolitiikka ja sen merkitys koko kriisiin – sekä sen syntyyn että mahdolliseen ratkaisemiseen.

Miten professori Kanniainen voi mennä julkisesti puhumaan EKP:n tekemästä rahan pumppaamisesta markkinoille kun sellaista ei ole tapahtunut? Faktat puhuvat toista. Professori Kanniaisen pitäisi ymmärtää, että joku saattaa jopa uskoa häntä ja kuvitella EKP:n todella ”painavan” rahaa kriisin helpottamiseksi. Ilmeisesti julkinen ja käsittämättömän harhainen keskustelu EKP:n rahan painamisesta on hämännyt professori Kanniaista niin paljon, että faktat ovat jääneet tarkistamatta.

Tsk, tsk. Kannattasi tarkistaa faktat ennen kuin niistä puhuu. Muuten voi erehtyä puhumaan höpöjä.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: