Skip to content

PIIGS-maiden pankit, LTRO ja pankkien välinen markkina

Touko 3, 2012

Vaikuttaa siltä, että PIIGS-maiden pankit ovat pikapuoliin EKP:n tarjoaman LTRO-hengityskoneen varassa. Vähän kuin sairaalan teho-osastolla makaavat aivokuolleet, joiden elintoiminnot ovat riippuvaisia modernista lääketieteestä. Mitä kauemmin potilas on riippuvainen hengityskoneesta, niin sitä epätodennäköisempää toipuminen normaaliksi on.

Oheinen kuva on aika ruma:

Vaikka pankit eivät tämän vuoksi ole heti jäämässä vaille käteistä, niin missäköhän vaiheessa potentiaaliset vakuudet loppuvat? Aika usealta pankilta saattaa kaikki vakuudeksi annettavissa oleva olla piakkoin käytetty.

Lyhyellä tähtäyksellä tilanne parani, suora romahdus vältettiin. Mutta pitemmän ajan kuluessa tilanne voi tehdä pankeista kyvyttömiä operoimaan pankkien välisillä markkinoilla, sillä EKP on käsittääkseni etuoikeutettu velkoja ja jos kaikki on jo annettu vakuudeksi keskuspankille, niin…

Mitenkähän EKP on ajatellut irrottautua tästä LTRO-operaatiosta ennen kuin pankit todella ovat hengityskoneesta riippuvaisia normaalien elintoimintojen lakattua?

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
  1. Tuo ei ole ongelma, sillä nehän valmistavat tarvittaessa uusia vakuuksia. Pankkien väliset yksityiset markkinat ovat muutenkin jo kiinni – suuri osa pankeista on sellaisia, että kukaan ei halua tehdä niiden kanssa kauppaa – ja hyvistenkin välillä homma on seis, koska markkina on niin ohut.

  2. Pidän sitä silti ongelmana, sillä pankkien välisen markkinan katoaminen tuottaa kaikenlaista inhottavaa keskipitkällä ja pitkällä tähtäyksellä. Nykytilanteessa liikepankeille tulee kiusaus maksaa velkojaan pois sen sijaan, että ne uusittaisiin ja velkakirjat laitettaisiin markkinoille myyntiin. Koska pankkien velkakirjojen kauppa muodostaa noin 46% Euroalueen velkakirjamarkkinoista, niin eläkesäätöiden ja vakuutusyhtiöiden ostoslista hiukkasen lyhenee, mikä ei ole pitkän päälle ollenkaan hyvä asia. Ehkä EKP joutuu tuntuvasti tiukentamaan ELA-ehtojaan ja ajamaan LTRO:t alas vaiheittain. En tosin oikein näe kuinka se tapahtuisi sujuvasti.

    • Tarkoitin hieman kieli poskella, että ei ole ongelma ja voi jatkua sellaisenaan toistaiseksi. Pitkän aikavälin ratkaisuksi tästä ei tietenkään ole. Kutsun tätä housuihin pissimiseksi, vähän aikaa lämmittää. Toisaalta tämä on parempi kuin housuihin kakkiminen – ei tule edes lämmin mutta ”jotain on yritetty”

      • Totta. Pankkien välisen markkinan olemattomuus on pelottava ilmiö. Luottamus ja tuotto-odotukset ovat sillä tasolla, että pankit ovat mieluummin valmiita ottamaan tappioita makuuttamalla rahaa EKP:n tileillä kuin hankkimaan voittoja lainaamalla yrityksille. Hyvin huolestuttavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: