Skip to content

Bundesbank ja euron loppu?

huhtikuu 20, 2012

Bundesbankin pääjohtaja Jens Weidmann on sanonut Reutersin haastattelussa, että ei ole EKP:n asia huolehtia Espanjan tai minkään muunkaan maan ongelmista. Hänen mukaansa EKP:n ainoa tehtävä on huolehtia hintavakaudesta.

Ensimmäinen tuon haastattelun jälkeinen reaktioni oli jättää työnteko sikseen ja mennä läheiseen ravintolaan juomaan konjakkia. Talousjohtaja sai samantyyppisen idean tai ei ainakaan hän ei ollut vaikeasti houkuteltavissa. Konjakinjuontiin, tarkoitan.

Itse asiassa Weidmann vaikuttaa tuossa haastattelussa niin karikatyyrimäiseltä, että en voi olla kuin ihmettelemättä. En mitenkään usko, että niin terävä mies kuin Jens olisi vahingossa noin tyhmä. Kyseessä täytyy siis olla tietoinen valinta.

Mietitäänpä mistä voisi olla kysymys? Nyt villiä spekulaatiota ja täysin edesvastuutonta arvailua.

Pikaisesti mieleen tulevia vaihtoehtoja on vain muutama, listaan ne siinä järjestyksessä mitä pidän niiden todennäköisyysjärjestyksenä:

  1. Bundesbank uskoo euroalueen hajoavan ja varautuu tilanteeseen suojelemalla omaa takamustaan.
  2. Bundesbank puolustaa Saksan valtion olemassaoloa ja itsenäisyyttä toimimalla siten, että se varmasti säilyy.
  3. Jens on kuitenkin niin tyhmä, että hän todella uskoo sanomaansa.

Vaihtoehdon 3 voi oikeastaan unohtaa. En usko, että Saksan keskuspankin johtajaksi olisi päässyt idiootti. Toisin sanoen takana täytyy olla jotain muuta.

Entäpä jos Veldmann uskoo euroalueen hajoavan? Tämä selitys tuntuisi mahdolliselta, sillä niin kauan kun euroalue on olemassa on viime aikoina keuhkottu Target2-järjestelmä pelkästään kirjanpidollinen temppu, jolla ei ole merkitystä. Mutta jos euroalue hajoaisi, niin ylijäämämaiden keskuspankeille jäisi taseisiinsa saatavia, joita kukaan tuskin koskaan maksaisi. Tuollaista tilannetta jokainen pankkiiri inhoaa, erityisesti saksalainen keskuspankkiiri.

Mikäli euroalue hajoaisi ja nuo saatavat osoittautuisivat tyhjän arvoisiksi samalla kun Bundesbank olisi pakotettu alaskirjaamaan ne, niin hieman myöhäisemmät poliitikkosukupolvet todennäköisesti keksisivät syyttää Bundesbankin nykyistä johtoa rajuista tappioista. Sinänsä noilla tappioilla ei olisi yhtään mitään väliä, sillä keskuspankki ei voi mennä konkurssiin. Se kun voi mokoma painaa rahaa aina tarvittaessa.

Toinen kohta, eli se, että Bundesbank todellisuudessa puolustaa Saksan valtion olemassaoloa on kiinnostava ajatusleikki. Koska aikaisempi EMU ja nykyinen euroalue johtavat rakenteellisten syiden vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin (euroalue ei ole OCA, mikä on tullut empiirisesti todistettua), niin mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja on pohjimmiltaan kaksi:

  • Euroalue hajoaa ja maat ottavat takasin käyttöönsä omat valuuttansa. Tuolloin kullakin maalla olisi jälleen käytössää sekä rahapolitiikka että finanssipolitiikka.
  • Euroalue muokataan liittovaltioksi, jossa mailla on yhteinen lainsäädäntö, yhteinen finanssipolitiikka ja yhteinen rahapolitiikka.

Muita vaihtoehtoja en kykene näkemään. Mutta entäpä jos onkin niin, että Weidmann ei hänkään näe muita vaihtoehtoja ja toimii tietoisesti siten, että liittovaltiokehitys muuttuu poliittisesti mahdottomaksi? Hänen lausuntonsa syventävät euroalueen ongelmia ja muuttavat liittovaltioajatusta entistä vaikeammaksi hyväksyä. Euroalueen hajoaminen ja D-markan paluu pelastaisivat Saksan joutumasta osaksi Brysselistä johdettua liittovaltiota.

Koska en tiedä mitä Weidmann ja muut saksalaiset keskuspankkiirit miettivät, niin tämä on pelkkää mielikuvitusleikkiä. Mutta vaikea on ajatella muutakaan koska en suostu uskomaan, että Bundesbankin johtajat olisivat aidosti typeriä.

Edit: Olin johdonmukaisesti väärinkirjoittanut Weidmannin nimen. Huolimattomuutta, huolimattomuutta. Korjaan sen nyt.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: